BAHAN-BAHANNYA :-)
1 tin besar sardine (sebarang jenama) asingkan ikan dan sosnya
1 batang serai, diketuk
1 biji cili merah, hiris
1 biji bawang besar hiris kasar
1 batang leek, kerat pendek dan rendam
1 inci halia, hiris dan ketuk2 sedikit
3 ulas bawang putih, belah 2 setiap 1 dan diketuk sedikit
2 camca besar cili kisar
2 1/2 camca besar sos cili
1 camca besar sos tiram
2 biji limau kasturi, perah jusnya
Garam secukup rasa
Hirisan daun kucai untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan serai hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tambah sos tiram, sos cili dan bawang besar. Kacau rata dan masukkan leek (toskan). Masak sekejap, guna api kecil dan kacau sekali sekala.
- Masukkan 3 - 4 camca besar sos dari ikan sardine tadi. Kacau dan masukkan ikan sardine dan cili merah. Gaul perlahan. Tambah garam secukup rasa dan masak hingga pekat. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi. Kacau dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun kucai sebelum dihidangkan.
0 Ulasan