Bahannya :
- 600 grm gula merah dimasak dengan 2 cawan air
- 400 grm gula pasir
- 1 cawan cili kering kisar halus (ikut kepedasan yg disukai)
- 1 botol kicap pekat (330ml)
- 1 botol cili sos (340g)
- 1 botol otak udang (240g)
- 1/2 keping belacan dihancurkan dengan sedikit air
- 50grm bijan
- 300 gram kacang yg siap ditumbuk
- 4 cawan air sejuk
Caranya :
- Masak gula merah dengan 2 cawan air, bila telah mendidih angkat dan ditapis.
- Satukan kesemua bahan dalam periuk kecuali bijan dan kacang tumbuk, kacau rata.
- Masak sehingga kuah memekat. Bila kuah dah pekat masukan bijan, kacau sekata, tutup api.
- Kacang tumbuk boleh di masuk bersama kuah rojak atau ditaburkan diatas kuah rojak apabila hendak memakannya.
- Sejukan kuah dan simpan kuah rojak didalam bekas kedap udara, kemudian boleh disimpan didalam peti sejuk.
0 Ulasan