Advertisement

"Penang Asam Laksa"


BAHAN-BAHAN KUAH :

1 kg ikan kembong
1 tin kecil ikan sardine "cap ayam"
20 biji cili kering, kerat2, cuci dan rendam dalam air panas dan toskan*
5 biji cili merah*
6 biji bawang merah*
1 biji bawang besar*
1 batang serai, dihiris*
1 cm lengkuas*
30 g belacan* - *dikisar halus
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
1 cawan nenas yang didadu halus
1 genggam daun pudina
1 genggam daun kesom
3 keping asam gelugor
20 g asam jawa + 1 cawan air, ramas dan tapis jusnya
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN LAIN :

Mee laksa, kalau guna yang kering, rendam 1 - 2 jam,
rebus lembut, tos, cuci dgn air paip dan toskan.
Hirisan daun kesom
Hirisan daun salad
Hirisan daun selom
Hirisan cili padi
Hirisan timun - potong bentuk jejari halus
Hirisan bawang besar
Hirisan bunga kantan
Belahan limau kasturi
Petis secukupnya

CARA MEMBUATNYA :
UNTUK KUAH :


- Ikan kembong disiang, cuci bersih dan rebus hingga masak.
- Keluarkan ikan, asingkan isi dan tulangnya.
- Kisar tulang-tulang ikan tadi dan tapis, ketepikan. 


- Ikan sardine, diasingkan dari sosnya, cuci ikan tadi dan 

  lecek hancur, buat sama dengan isi ikan kembong tadi. 

- Air rebusan ikan tadi ditapis ke dalam periuk, masukkan 

  bahan kisar halus, nenas, air dari kisaran tulang ikan dan 
  isi ikan tadi. 

- Masak hingga mendidih dan masukkan jus asam jawa, 

  asam gelugor dan air secukupnya. 

- Tambah belahan bunga kantan dan daun kesom.
- Masak dengan api perlahan selama 45 - 60 minit. 

- Tambah air jika perlu.
- Akhir sekali masukkan daun pudina dan perasakan dengan 

  garam dan gula secukup rasa. 

- Biar mendidih 2 - 3 minit lagi, rasa dan jika ok boleh 

  matikan api.

UNTUK LAKSA ASAM PENANG : 



- Masukkan mee laksa secukupnya dalam mangkuk sesuai, 
  tuang kuah laksa tadi pastikan kacau dulu sebelum tuang 
  secukupnya. 

- Hias dengan bahan-bahan lain sebagai pelengkap dan 

  diakhiri dengan 1/2 camca besar petis udang sebagai 
  penambat selera.


Catat Ulasan

0 Ulasan