Advertisement

'Masak Lemak Daging Salai'


BAHAN-BAHANNYA :

600 gram daging yang telah siap disalai, hiris nipis
15 - 20 biji belimbing buluh, belah 2 tapi tak putus setiap 1
3 batang serai dititik
1 keping asam gelugor
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :

30 biji cili padi kampung warna hijau
1 inci kunyit hidup
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia

CARA MEMBUATNYA :
  1. Masukkan daging salai yang telah dihiris ke dalam periuk bersama serai titik dan bahan kisar halus. Gaul rata dan tuang santan cair. Masak hingga mendidih dan daging lembut. Masukkan asam geluor dan masak sekejap.
  2. Tuang pati santan, perasakan dengan garam secukupnya dan tambah belimbing buluh. Kacau perlahan dan biar mendidih dengan api kecil. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matika api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain..

Catat Ulasan

0 Ulasan