Advertisement

"MAGGI KETAM" pantai cahaya bulan



BAHAN-BAHANNYA :
1 paket mi maggi perisa kari, asingkan perencahnya
1 pelepah sawi putih, siang berasingan batang dan daun
1 biji telur
1 ekor ketam bunga, cuci bersih dan kerat 2
1 camca besar sambal tumis
1/2 camca besar sos cili
1/4 camca teh serbuk lada hitam
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 hirisan nipis halia
Air secukupnya (anggaran 3 cawan)
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Hirisan cili merah, untuk hiasan
Limau kasturi, belah 2, untuk hiasan
Sebiji tomato ceri, dibelah 4, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali (anggaran 1 camca besar), tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum, tambah sambal tumis dan sos cili, kacau rata dan tuang air, biar mendidih. Masukkan ketam dan masak hingga ketam berubah warna (kurng lebih 5 minit). Angkat ketam tadi dan ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kecilkan api, masak hingga telur mengeras. Tambah batang sawi dan mi maggi, kacau perlahan dan masak hingga mi lembut. Masukkan serbuk lada hitam dan daun sawi, kacau rata dan masak sekejap. Jika suka kuah lebih, boleh tambah sedikit lagi air.
  3. Tuang mi maggi ke dalam mangkuk yang sesuai, letakkan ketam tadi atasnya, tabur dengan hirisan daun sup dan cili merah. Letak limau kasturi dan hidangkan segera. Sedap dimakan panas...meleleh air liurr!!!....hmmm..

Catat Ulasan

0 Ulasan