Advertisement

Bihun Sup Daging "Vietnam"



Bahan-bahan

500g tulang lembu- ita takde jadi ita tambah kiub sup tulang
500 g daging batang pinang- dipotong nipis-nipis
2 inchi halia - ikut kesukaan tapi ita guna 2 inchi je
sebiji bawang besar
4 ulas bawang putih - ita tambah
4 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
2 kuit kayu manis
1 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu besar sos ikan
sedikit garam
sedikit gula
10 cawan air

bahan lain
banh pho atau bihun yang 3 mm lebarnya- di rendam dan direbus ingat jangat rebus keterlaluan takut lembik.
daun sup
taugeh
limau nipis atau lemon
sambal kicap untuk rasa pedas- optional

* ita saja tambahkan sawi celur sedikit dan kucai yang dicelur..:)



Cara-cara

1. Rebus tulang dan daging yang dipotong nipis sekejap untuk membuang keledak-keledak daging. Biasanya bila kita rebus daging ada timbul buih2 dagingkan jadi untuk membuang buih tu rebus sekejap daging dan tulang itu. jangan lama dalam 2 minit sahaja.
2. Basuh daging dan tulang tadi dan buang air yang direbus tadi.
3. Masukkan air 10 cawan dan daging serta tulang untuk membuat kuah dan bila sudah nmpak empuk perlahankan api dan buang keledak2 jika masih ada.
4. Dalam periuk yang berasingan tumis halia, bawang, bunga cengkih, bunga lawang dan kayu manis. sehingga naik bau. Setelah itu masukkan kedalam periuk rebusan daging dan tulang tadi bersama serbuk lada putih..serta kiub tulang jika suka. rebus sehingga daging betul-betul empuk Lebih kurang 40 minit - 1 jam mengikut daging masing2. Setelah itu keluarkan daging dan masukkan sos ikan, garam, gula.
5. Daging yang dikeluarkan dibiarkan tos dan akan bertukar warna sedikit.
6. masak lagi kuah hingga mesra dan ita masukkan sedikit jus lemon 2 sudu dan boleh la ditutup apinya.
7. Didalam mangkuk yang untuk menghidang masukkan bihun tadi, masukkan kuahnya,daging yang diasingkan tadi, taugeh celur, limau, sayuran kegemaran dan tabur daun sup. Boleh dimakan bersama cili jika inginkan pedas.

Catat Ulasan

0 Ulasan