BAHAN-BAHANNYA :
600 gram ikan pari (kurang lebih)
1/2 biji nenas madu atau nenas moris
2 senduk nasi cili kisar
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1
1 genggam daun kesom
3/4 camca besar pes asam jawa
1 kiub pati ikan bilis (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang ditumbuk halus
15 biji halba
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :
7 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1/2 inci kuyit hidup
2 keping hirisan lengkuas
1/2 inci belacan, dibakar
CARA MEMBUATNYA :
- Ikan pari dipotong pada saiz sederhana, cuci dan perap dengan jus limau nipis selama 15 minit, cuci hingga bersih dan toskan. Nenas dihiris sederhana tebal. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan biji halba hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga garing, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah pes asam jawa dan lada hitam hitam tumbuk. Kacau rata.
- Masukkan nenas dan gaul rata, tuang air secukupnya (anggaran 1.2 liter), kacau dan biar mendidih. Tambah kiub pati ikan bilis (jika guna) dan bunga kantan. Masak sekejap dan masukkan ikan pari. Kacau perlahan.
- Tambah daun kesom, perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau perlahan dan masak hingga ikan pari masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain.
0 Ulasan