Advertisement

Kenapa "bawang" memedihkan mata.


Pernahkan anda mengalami keadaan yang sangat pedih mata ketika anda memotng bawang? saya rasa hampir semua yang pernah kedapur mesti pernah merasakan situasi yang seperti ini. ari ini saya ada membawa jawapan kepada soalan kenapa ketika kita potong bawang mesti amat memedihkan mata?

Jawapanya ada disini, ini adalah kerana ketika kita mememotong bawang berlakunya satu proses kerosakkan kepada sel-sel bawang itu sendiri ini adalah kerana kesan daripada pisau kita sendiri. apabila proses kerossak kan kepada sel-sel bawang ini berlaku sejenis enzime daripada bawang yang dinamakan allinase dibebaskan dari bawang berkenaan. 

Dalam langkah seterusnya allinase ini akan bertuklar kepada  1-propenyl-Lcysteine sulphoxide kemudianya akan bertukar sekali lagi menjadi1-propenylsulphenic asid lama kelamaan kedua-dua asid ini berubah bentuk menjadi  gas propanthial s-oxide. Gas inilah yang membuatkan anda menangis setiap kali anda memotong bawang, perubahan asid ini kepada gas amat lah sekejap sahaja.

Seterusnya apabila gas ini telah mengena membran bendalir yang melapisi kornea kita, saraf akan menghantarkan insyarat kepada otak agar kelenjar mengeluarkan air mata. fungsi air mata ini adalah untuk membersihkan segala kekotoran yang berada di lapisan mata kita. dan akan membersihkan segala benda asing yang mengganggu mata kit, sebab itu lah kita menagis.... 

Catat Ulasan

0 Ulasan